Gedragscode SGI Nederland

(versie augustus 2024)


In deze gedragscode kan men vinden wat de Soka Gakkai is, wordt het handvest van de Soka Gakkai beschreven, en wordt gedeeld wat je kan doen wanneer je grensoverschrijdend gedrag ervaart of ziet.

Dit is een levend document, wat telkens aangevuld en aangescherpt zal worden. Twee keer per jaar wordt er op dit document gereflecteerd en waar nodig bijgesteld.

Wat is Soka Gakkai en wat is SGI Nederland?

De Soka Gakkai Internationaal (SGI) is een wereldwijde boeddhistische lekenorganisatie. ‘Soka Gakkai’ betekent letterlijk ‘organisatie voor het creëren van waarde’.SGI Nederland is een dochterorganisatie van de Soka Gakkai Internationaal. Leden van SGI Nederland zetten zich in hun dagelijks leven actief in voor vrede, en dagen henzelf daarbij uit om al hun inspanningen waardecreërend te laten zijn. Zij doen dit op basis van het Nichiren Boeddhisme.

De belangrijkste activiteit die wordt georganiseerd binnen SGI-Nederland zijn de ‘discussie-’ of ‘dialoogbijeenkomsten’, kleinschalige bijeenkomsten bij leden thuis. Deze bijeenkomsten zijn open voor leden en geïnteresseerden. Daar wordt op kleine schaal gezamenlijk de beoefening gedaan, worden ervaringen gedeeld en is er wederzijdse aanmoediging.


SGI-Nederland en veiligheid

SGI-Nederland wijdt zich bij het organiseren van bijeenkomsten toe aan het creëren van een veilige omgeving voor alle deelnemers. Dit geldt zowel voor activiteiten in het centrum, als voor kleine bijeenkomsten aan huis.

SGI Nederland heeft een organisatiestructuur waarbij lokaal verantwoordelijken worden aangesteld, altijd meerdere per kleine groep. Op deze manier is iemand aanspreekbaar waarmee je je het makkelijkst identificeert. Op regelmatige basis worden verantwoordelijken uitgenodigd om samen te studeren, ervaringen te delen en te reflecteren op hun rol.

Het handvest van de Soka Gakkai

Dit handvest is volledig terug te lezen op de volgende pagina's:
In het Nederlands: https://www.sginl.org/handvest-van-de-sgi.html
In het Engels: https://www.sokaglobal.org/resources/sg-charter.html

In 2021 vernieuwde en herzag de Soka Gakkai het Handvest van de SGI om de doelstellingen van de organisatie, de idealen die haar activiteiten drijven en haar uitgangspunten op het gebied van sociale betrokkenheid verder te verwoorden als een wereldwijde organisatie die vrede en cultuur wil bevorderen.

In het handvest van de Soka Gakkai worden onder meer de volgende doelstellingen en uitgangspunten beschreven:
- De Soka Gakkai zal bijdragen aan vrede, cultuur en onderwijs op basis van het boeddhistische beginsel van respect voor de waardigheid van het leven.
- De Soka Gakkai zal het begrip van het Nichiren Boeddhisme bevorderen door middel van dialoog en uitwisseling, en zo bijdragen aan het geluk en welzijn van de mensheid.
- De Soka Gakkai zal de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en het recht op geweten respecteren en bevorderen.
- De Soka Gakkai zal de mensenrechten beschermen en bevorderen. Het zal geen enkel individu discrimineren en is tegen iedere vorm van discriminatie. Het zal bijdragen tot het verwezenlijken van gendergelijkheid en de emancipatie van vrouwen bevorderen.
- De Soka Gakkai zal de culturele diversiteit respecteren en culturele uitwisseling bevorderen, en daarmee bijdragen aan wederzijds begrip en samenwerking tussen de verschillende volkeren van de wereld.

Gedragscode

SGI Nederland accepteert op geen enkele wijze ongewenst gedrag. Hieronder wordt verstaan: agressie en geweld, het pesten of discrimineren om wat voor reden dan ook, stalking, seksuele intimidatie en het gebruik van alcohol of drugs tijdens bijeenkomsten.

• Agressie en geweld

Hiermee wordt bedoeld het psychisch of fysiek lastigvallen van anderen hetgeen kan leiden tot
psychische of fysieke schade, het dreigen met psychisch of fysiek geweld en het intimideren en/of aanvallen van anderen.

• Pesten

Pesten is het gedrag waarbij iemand met herhaling en voor langere tijd door anderen bejegend wordt op vijandige, vernederende en/of intimiderende manieren die leiden tot fysieke verwonding en/of psychisch lijden.
Pesten kan zich op verschillende manieren uiten. Een aantal voorbeelden van typisch pestgedrag zijn:
- Het constant negeren van iemand;
- Een ander kleineren middels roddels, grapjes of in het gezicht uitlachen;
- Voortdurend kritiek uiten op een ander of steeds in de rede vallen;
- Vervelende opmerkingen of verbale bedreigingen;
- Beschadiging, vernieling of kwijtmaken van eigendommen van een ander;
- Negeren en/of sociaal isoleren;
- Cyberpesten

• Discriminatie

Hieronder wordt verstaan het beledigen van anderen door iets te zeggen of te doen, of door beslissingen te nemen over anderen op basis van:
- Afkomst
- Geslacht
- Seksuele geaardheid
- Leeftijd
- Handicap of chronische aandoening
- Politieke gezindheid
- Burgerlijke staat
- Nationaliteit
- Levensbeschouwing

• Stalking

Dit is het met opzet steeds achtervolgen van iemand, op zo’n manier dat diegene dat niet fijn vindt of zich niet meer veilig voelt. Dit kan op verschillende manier gebeuren; fysiek, via de post, telefoon of email, maar ook bijvoorbeeld via app of sms.

• Seksuele intimidatie

Hier gaat het onder meer over ongewenste seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag. Hieronder valt bijvoorbeeld seksueel getinte opmerkingen maken of seksueel getinte mails, berichtjes of briefjes sturen, en het ongewenst aanraken van anderen. Seksuele intimidatie hoeft niet altijd betrekking te hebben op de persoon die de klacht indient, het getuige zijn van seksuele intimidatie/toespelingen tegen anderen gericht wordt hier ook onder verstaan.

• Drank- en drugsgebruik

Het gebruik en bezit van alcoholhoudende dranken en/of drugs tijdens bijeenkomsten wordt niet getolereerd.

Wat te doen bij grensoverschrijdend gedrag?

Heb je op een bijeenkomst van SGI Nederland grensoverschrijdend gedrag ervaren of gezien, dan moedigen wij je aan om hierover contact op te nemen. Dit kan op de volgende manieren:
- Je kan contact opnemen met een lokale verantwoordelijke om te bespreken wat je hebt ervaren of hebt gezien.
- Als je liever schriftelijk een melding maakt of een klacht wil indienen, dan kan dat via het contactformulier (https://www.sginl.org/contact-nederlands.html).
- Er is ook de mogelijkheid om contact op te nemen met de externe vertrouwenspersoon van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN); de contactgegevens staan hieronder.
- Ben je in grote nood, aarzel niet en bel het alarmnummer 112 of, wanneer het niet om een spoedeisende situatie gaat, de politie op 0900-8844.

Hoe werkt de externe vertrouwenspersoon van de BUN?

Alle informatie over de externe contactpersonen van de BUN kan je hier vinden: https://boeddhisme.nl/groepering/externe-vertrouwenspersonen/
Iedereen kan altijd, desgewenst, voor ondersteuning en/of bespreken van stappen rechtstreeks contact opnemen met de vertrouwenspersoon. Vraag iemand mee te luisteren als je dat prettig vindt.


De vertrouwenspersoon zorgt voor:
- Opvangen, begeleiden en ondersteunen melder/slachtoffer of toeschouwer.
- Nazorg bieden.
- Optimale inzet om de melding of klacht zo zorgvuldig mogelijk te behandelen.
- Indien nodig doorverwijzing naar professionele hulpverleners en juridisch adviseurs.

Wat wij doen met een melding

Een melding bereikt ons op directe wijze mondeling of schriftelijk, of indirect via de BUN. In het laatste geval is de melding altijd geanonimiseerd.
SGI Nederland gaat met elke melding serieus om en neemt gepaste actie, waarbij gekeken wordt naar de specifieke situatie en de wens van de betrokkenen.

© SGI Nederland 2025 - All Rights Reserved