Tentoonstellingen

Anti kernwapententoonstelling

De Soka Gakkai Internationaal organiseert regelmatig tentoonstellingen. Zo waren de afgelopen jaren de volgende tentoonstellingen te zien: Kernwapens: bedreiging voor onze wereld, Oorlog en vrede, Naar een eeuw van menselijkheid, De moed te herinneren – Anne Frank en de holocaust, Dailoog met de natuur, Gandhi, King Ikeda en Kiemen van verandering.

Kernwapens: bedreiging voor onze wereld

Zo was de tentoonstelling ‘Kernwapens: bedreiging voor onze wereld’ te zien van 1982 tot en met 1996, in totaal 30 wereldsteden in 18 landen. De tentoonstelling was gebaseerd op verschillende studies en documentatie van de VN over Hiroshima en Nagasaki en werd gesponsord door het Departement van Publieke Informatie van de VN met steun van de SGI en de gemeentebesturen van Hiroshima en Nagasaki.

Oorlog en vrede

De tentoonstelling ‘Oorlog en vrede – van een eeuw van oorlog naar een eeuw van hoop’ was te zien van 1989 tot en met 1994. Zij reisde naar 5 landen in 13 wereldsteden, te beginnen in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York en mede gesponsord door het Onafhankelijke Bureau voor Humanitaire Kwesties, de Internationale Artsen ter Voorkoming van Kernoorlog (IPPNW) en de SGI in samenwerking met het Departement voor Ontwapening van de VN.

Naar een eeuw van menselijkheid

De tentoonstelling ‘Naar een eeuw van menselijkheid: een overzicht van de mensenrechten in de hedendaagse wereld’ werd door de SGI voor het eerst gehouden in het hoofdkantoor van de VN in Genève in 1983 ter ere van de aanname van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Ze gaf een overzicht van de ontwikkeling van de mensenrechten in de loop van de geschiedenis.

De tentoonstelling trok vanaf haar opening in april 1993 op de Universiteit van Tokio meer dan 255.000 bezoekers in 21 steden, waaronder Genève, Londen en Brasilia.

In 1998 werd deze tentoonstelling officieel geopend in Den Haag door professor Ruud Lubbers, voormalig minister-president van Nederland, en trok meer dan 15.000 bezoekers. Direct daarna werd de tentoonstelling gehouden in de Universiteit van Tilburg, en in 2001 in Slot Zeist, te Zeist.

‘De moed te herinneren – Anne Frank en de holocaust’

‘Kunst van jongens en meisje uit heel de wereld’, met 400 kindertekeningen, gekozen uit meer dan 100.000 tekeningen van kinderen uit 160 landen

Dialoog met de natuur

‘Dialoog met de natuur – tentoonstelling van foto’s van Daisaku Ikeda’, samengesteld uit foto’s van Daisaku Ikeda, president van de SGI; een bloemlezing van foto’s van natuurlandschappen en steden, gemaakt tijdens zijn reizen over de hele wereld in zijn streven naar vrede door dialoog, wederzijds begrip en humanisme.

Gandhi, King, Ikeda

‘Gandhi, King, Ikeda: nalatenschap van vredesstichters’, waarbij men kennis kan maken met drie voorvechters van de mensenrechten en de vrede in de 20e eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King jr. en Daisaku Ikeda; de tentoonstelling heeft vele grote steden aangedaan in de VS, Europa, Australië en Afrika, waar zij in Zuid-Afrika in 2004 wegens groot succes een officieel nationaal evenement werd, en reisde vervolgens verder naar Keulen, Trinidad, Las Piedras, Minas, Maldonado, Florida, Durazno, Berlijn, en onlangs naar Münster (mei 2005)

Kiemen van verandering

‘Kiemen van verandering: het Earth Charter en het menselijk kunnen’, samengesteld door de SGI en het Earth Charter Initiative (ECI) voor de Wereldtop voor Duurzame Energie (WSSD) in Johannesburg, waar het de derde prijs in de categorie onafhankelijke tentoonstellingen won.

De nu vernieuwde tentoonstelling omvat panelen over de conditie waarin de aarde verkeert, met de hoopvolle boodschap hoe slechts een enkel individu een positieve verandering kan bewerkstelligen. De tentoonstelling is opgebouwd rond het Earth Charter (Handvest van de Aarde) – een verklaring van ethische beginselen voor het creëren van een wereldwijde, rechtvaardige, duurzame en vredige samenleving – en presenteert het Handvest als een middel om de visie op een duurzame wereld begrijpelijk en bereikbaar te maken. Lees verder over de Earth Charter.

Voor gebruik van de tentoonstellingen kun je contact openemen met SGI-Nederland.