Nieuwsflits nr. 8 2016

Internationaal SGI-nieuws

In deze nieuwsflits berichten uit Argentinië, Mexico, Italië, Japan en India.

Argentinië, Bahía Blanca

Van 9 tot 25 juni werd de tentoonstelling ‘Kiemen van hoop – visies op duurzaamheid, stappen naar verandering’ gehouden in het Huis van Cultuur in de stad Bahia Blanca in de provincie Buenos Aires. Tijdens de openingsceremonie op 9 juni kende de gemeenteraad president Ikeda een onderscheiding toe voor zijn bijdrage aan wereldvrede en de empowerment van de jeugd.

Mexico, Vera Cruz

Van 29 juni tot 3 juli werd de anti-kernwapen tentoonstelling ‘Op weg naar een wereld zonder kernwapens – van een cultuur van geweld naar een cultuur van vrede’, gehouden in het stadhuis van Vera Cruz. De tentoonstelling werd gehouden ter ere van het bezoek van president Ikeda aan deze stad, twintig jaar geleden. De gemeenteraad kende president Ikeda ook een onderscheiding toe voor zijn inspanningen ter bevordering van een onderwijsfilosofie van vrede.

Italië

Sinds 30 juli is de Intesa, die in juni vorig jaar werd getekend door de Italiaanse regering en SGI-Italië, goedgekeurd door het Lagerhuis en het Hogerhuis van het parlement en is in werking getreden. De Intesa is een overeenkomst tussen de Italiaanse staat en een religieuze stroming, anders dan de katholieke kerk, en het recht verkrijgt om vrijelijk educatieve en academische instellingen in Italië op te richten, en nationale feestdagen vast te stellen.

Japan, Hiroshima

Op 30 en 31 juli organiseerden vertegenwoordigers van de jeugddivisie van de steden Hiroshima, Nagasaki en Okinawa de 25e Jeugdtop voor Vrede in Hiroshima. Deze top was oorspronkelijk een initiatief van SGI president Ikeda in 1989. Er is ook een Jeugd Vredesforum gehouden in de Hiroshima Ikeda Peace Memorial Hall op 31 juli, waar 2.000 deelnemers bij aanwezig waren.

Japan, Hiroshima en Nagasaki

Op 6 augustus werd een gongyoceremonie gehouden in de Hiroshima Ikeda Peace Memorial Hall ter herdenking van het atoombombardement op de stad 71 jaar geleden en om te bidden voor alle slachtoffers van atoombombardementen en van oorlog. Op 9 augustus werd ook een gongyoceremonie gehouden in het Nagasaki Vredescentrum ter herdenking van het atoombombardement op de stad. Slachtoffers van de bombardementen en hun gezinnen waren samen met leden van de jeugddivisie aanwezig op beide ceremonies.

India, Karaikudi

Op 7 juli heeft de Sethu Bhaskara Landbouw Hogeschool en het Onderzoeksinstituut in India SGI president Ikeda benoemd tot ere-oprichter en mevrouw Ikeda tot erevoorzitter. De benoemingen zijn gedaan op voordracht van de oprichter dr. Sethu Kumanan en werden bekendgemaakt tijdens het eerste studentenfestival van de hogeschool op 7 juli. Dr. Kumanan heeft ook de Soka Ikeda Hogeschool voor Schone Kunsten en Exacte Wetenschappen voor vrouwen opgericht in 2000.

Japan, Tokio

Op 15 augustus organiseerde de Soka Gakkai jeuddivisie een gongyoceremonie op het Hoofdbureau ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, 71 jaar geleden, en deed een gebed voor alle slachtoffers van de oorlog. De jonge deelnemers versterkten de vastberadenheid voor wereldvrede tijdens de gongyoceremonie, die voor de 44e keer werd gehouden en oorspronkelijk werd georganiseerd op voorstel van SGI president Ikeda in 1973.

Argentinië, Buenos Aires

Op 20 augustus werd de bijeenkomst van nationale leiders van SGI-Argentinië gehouden in de Argentina Peace Hall in Buenos Aires. Tijdens de bijeenkomst werden een certificaat en een medaille ter ere van SGI president Ikeda als eregast van Buenos Aires aangeboden aan Soka Gakkai president Harada. Deze eerbewijzen werden uitgereikt om SGI president Ikeda’s spirit als wereldburger, die gedeeld wordt door de stad, te eren.

Argentinië, Tucumán

Op 23 augustus verleende de Nationale Universiteit van Tucumán een eredoctoraat aan SGI president Ikeda voor zijn bijdragen aan onderwijs, vrede en mensenrechten. Tijdens de ceremonie in de stad Tucumán heeft rector magnificus Alicia Bardon de onderscheiding aangeboden aan Soka Gakkai president Harada. Dit was voor het eerst dat een dergelijke onderscheiding werd toegekend aan een Japanse burger.