Nieuwsflits nr.4 2016

In deze SGI-NL nieuwsflits internationaal nieuws uit Zuid-Korea, Japan en Taiwan.

Zuid-Korea, Seoel

Op 5 maart 2016 heeft president Harada van de Soka Gakkai samen met een SGI-delegatie uit Zuid-Korea een ontmoeting gehad met Lee Soo-sung, voormalig premier van Zuid-Korea, in het hoofdkantoor van SGI Zuid-Korea in Seoul.

Op 6 maart 2016 is het ereburgerschap toegekend aan president Ikeda voor zijn bijdragen op het gebied van vrede en cultuur door de provincie Gyeonggi, ‘s lands dichtstbevolkte provincie die rondom Seoel ligt. President Harada van de Soka Gakkai nam het certificaat in ontvangst namens president Ikeda. De plechtigheid werd bijgewoond door 3.400 leden van SGI Zuid-Korea en werd live via internet uitgezonden naar 192 locaties over het hele land, waardoor ongeveer veertigduizend leden dit hebben kunnen volgen.

Op 7 maart 2016 heeft er een ontmoeting plaatsgevonden tussen president Harada van de Soka Gakkai en een SGI-delegatie uit Zuid-Korea met rector Park Jae Kyu van de Universiteit van Kyungnam op de Universiteit voor Noord-Koreaanse studies. De Universiteit voor Noord-Koreaanse studies heeft president Ikeda in mei 2015 benoemd tot ereprofessor, en de Kyungnam Universiteit heeft president Ikeda in september 2015 een eredoctoraat in educatieve filosofie verleend.

Japan

Tokio: Op 28 februari 2016 hebben SGI-leden op verschillende locaties in Tokio uitwisselingsbijeenkomsten gehouden. Jeugdleden uit acht Europese landen hebben in Shinjuku een uitwisselingsbijeenkomst bijgewoond met de Soka Glorie Harmonie en de Soka Renaissance Voorhoede Marching Band.

Op 12 maart 2016 heeft het Uzgen Institute of Technology and Education in de republiek Kirgizië aan president Ikeda een eredoctoraat toegekend voor zijn bijdragen aan de vrede. Het was het eerste eredoctoraat ooit toegekend door dit instituut. De uitreikingsceremonie vond plaats in de Soka Universiteit.

Op 18 maart 2016 werden op de Soka Universiteit en het Soka Vrouwencollege de gemeenschappelijke afstudeerceremonies gehouden. Ambassadeur Anwarul K. Chowdhury, voormalig VN-ondersecretaris-generaal en hoge vertegenwoordiger van de Verenigde Naties, hield een felicitatietoespraak. President Ikeda, de oprichter van beide instituten, stuurde een felicitatiebericht en een gedicht in waka-vorm.

Miyagi: Op 18 maart 2016 is ter gelegenheid van 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Italië en Japan de tentoonstelling ‘Leonardo da Vinci en de Slag om Anghiari – het mysterie van Tavola Doria’ van het Tokyo Fuji Art Museum (TFAM) van start gegaan in het Miyagi-museum in de stad Sendai. De openingsceremonie werd bijgewoond door 320 gasten, onder wie Alessandro Vezzosi, directeur van het Museo Ideale Leonardo da Vinci in Toscane, Italië. De tentoonstelling loopt nog tot 29 mei.

Taiwan, Taipei

Op 2 maart 2016 heeft het Daisaku Ikeda Onderzoekscentrum op de Chinese Culture University (CCU) haar 10e internationale forum gehouden over Daisaku Ikeda’s filosofie van vrede. Er werden ongeveer elf academische studies gepresenteerd op het forum, dat werd bijgewoond door ongeveer vierhonderd wetenschappers en studenten. President Ikeda stuurde een felicitatiebericht.