Nieuwsflits nr.3 2016

In deze SGI-NL nieuwsflits internationaal nieuws uit Mexico, Japan, Zuid-Korea,  Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten.

Mexico, Mexico City

De deelgemeente Cuauhtémoc van Mexico City verleende president Ikeda een certificaat uit erkentelijkheid voor zijn bijdragen aan de opbouw van een humanistische samenleving. De uitreikingsceremonie vond plaats op 31 januari 2016 in het nieuwe Cultureel Centrum van SGI Mexico, dat november vorig jaar werd geopend. Vicepresident van de SGI Hiromasa Ikeda nam het certificaat in ontvangst namens president Ikeda. Voorafgaande aan de plechtigheid was er een algemene bijeenkomst van SGI Mexico ter gelegenheid van de dag van de SGI (26 januari) die werd bijgewoond door meer dan vijfhonderd leden uit het hele land.

Japan

Tokio: Van 6 tot en met 8 februari 2016 heeft het Toda Instituut voor Wereldvrede en Beleidsonderzoek in samenwerking met het Nationaal Centrum voor Vredes- en Conflictstudies van de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland een internationaal congres georganiseerd over ‘Oorlogs- en pacifistische tradities in de drie Abrahamitische religies en het boeddhisme’ ter gelegenheid van het feit dat het instituut twintig jaar geleden werd opgericht. Het congres werd bijgewoond door twintig onderzoekers en wetenschappers uit twaalf landen en regio’s met een christelijke, joodse, islamitische of boeddhistische achtergrond. President Ikeda stuurde een bericht naar de conferentie.

Tokio: Op 16 februari 2016 werd ter gelegenheid van de geboortedag van Nichiren Daishonin (op 16 februari 1222) in heel Japan gongyo-bijeenkomsten gehouden. President Ikeda ging voor in een herdenkingsgongyo in aanwezigheid van een delegatie van het Hoofdbureau van de Soka Gakkai in Shinanomachi.

Yokohama: Op de 43e Nationale kampioenschappen van het Genootschap van Fanfarekorpsen van Japan, gehouden in de Kanagawa Kenminhall in Yokohama op 21 februari 2016, heeft het Fuji Tamboers- en Pijperscorps ‘Soka Gran Esperanza Flag’ goud gewonnen in de colour guard-categorie voor het twaalfde achtereenvolgende jaar.

Zuid-Korea, Seoel

Op 26 januari 2016 heeft de deelgemeente Nowon van Seoul aan president Ikeda en mevrouw Ikeda het ereburgerschap verleend uit erkentelijkheid voor hun bijdragen aan de vrede en het onderwijs.

Verenigde Arabische Emiraten, Dubai

Op 6 en 7 februari 2016 heeft SGI Golf (Dubai) het vijfde jaarlijkse poëziesymposium meegeorganiseerd met als thema ‘Het poëtische hart – de mensheid verbinden’ samen met het Genootschap voor Cultuur en Wetenschap, Kennisstad Dubai en Internationale Academische Stad Dubai. Dertien vooraanstaande dichters en twintig studenten uit elf landen droegen hun eigen gedichten voor in negen talen. Ongeveer duizend docenten, studenten en belangstellenden hebben het evenement bijgewoond.

Aan president van de SGI Daisaku Ikeda en drie andere dichters werd de titel ‘Internationaal dichter voor de vrede’ toegekend op initiatief van de Mohammad Bin Rashid Wereldvredesprijs van de Verenigde Arabische Emiraten. De uitreikingsceremonie vond plaats op 22 februari 2016 op de eerste ‘Internationale dag van dichters voor de vrede’. Sjeik Nahayan Bin Mubarak Al Nahayan, minister van Cultuur, jongeren en maatschappelijke ontwikkeling reikte de prijs uit. Vicepresident van de SGI Hiromasa Ikeda nam de onderscheiding in ontvangst en las een dankwoord voor namens president Ikeda.

Verenigde Staten

Guam: Op 23 en 24 januari 2016 heeft SGI-USA en het International Committee of Artists for Peace (ICAP) samen met het dorp Tamuning het vierde jaarlijkse Latte Vredesfestival georganiseerd in Tamuning, Guam, waarbij meer dan drieduizend mensen aanwezig waren. Op 25 januari werd een uitreikingsplechtigheid gehouden om twee certificaten aan te bieden: een van de gouverneur van Guam waarin 26 januari ‘Waarderingsdag voor dr. Daisaku Ikeda en de SGI’ zal gaan heten, en een van het wetgevend orgaan van Guam waarin president Ikeda en mevrouw Ikeda worden geprezen voor hun toewijding aan het bevorderen van de vrede.

Aliso Viejo: Op 13 en 14 februari 2016 werd de 12e jaarlijkse Conferentie voor Soka Educatie gehouden op de Soka Universiteit van America. Het congres werd georganiseerd door het Soka Education Student Research Project (SESRP), geleid door en op initiatief van studenten. Dr. Tony Jenkins, directeur van het Initiatief Vredeseducatie van het Judith Herb College of Education van de Universiteit van Toledo, Ohio, was uitgenodigd voor de openingsspeech.