Nieuwsflits nr.1 2017

Internationaal SGI-nieuws

In deze nieuwsflits berichten uit Kirgizië, Japan, Zuid Korea, Argentinië en de Verenigde Staten.

Kirgizië

In december 2016 werd de Kirgizische uitgave van het boek met dialogen tussen president Ikeda en mijnheer Chinghiz Aitmatov, een Sovjet en Kirgizische schrijver, uitgebracht in de republiek Kirgizië. Dit is het eerste boek van president Ikeda in het Kirgizisch en zijn geschriften zijn nu beschikbaar in zevenenveertig talen, van de totaal zeventienhonderd werken.

Japan, Tokio

De DePaul Universiteit in Chicago (Verenigde Staten) verleende aan president Ikeda een eredoctoraat in de Faculteit Geesteswetenschappen en Letteren. De ceremonie vond plaats op 28 december 2016 in Tokio en het eredoctoraat werd aangeboden aan Hiromasa Ikeda, die dit namens President Ikeda in ontvangst nam. De DePaul Universiteit heeft in 2014 het ‘Instituut voor Daisaku Ikeda Studies voor Onderwijs’ opgericht, het eerste instituut in de Verenigde Staten dat aan een universiteit gelieerd is.

Zuid Korea, Gyeonggi

Op 2 januari kende de provinciale staten van Gyeonggi onderscheidings-plaquettes toe aan president Ikeda en mevrouw Ikeda uit erkentelijkheid voor hun bijdragen aan de vriendschap tussen Zuid-Korea en Japan.

Argentinië, Caleta Olivia

Op 20 december heeft de gemeenteraad van Caleta Olivia aan president Ikeda de onderscheiding toegekend van ‘Eminent Persoon’. Het eerbewijs werd ceremonieel overgedragen bij de opening van de SGI anti-kernwapen tentoonstelling  ‘Op weg naar een wereld zonder kernwapens – van een cultuur van geweld naar een cultuur van vrede’ in het Vrouwencentrum van de stad.

Verenigde Staten, Santa Monica

Op 20 januari heeft de World Tribune Press een Engelse vertaling uitgebracht van de dialoog tussen president Ikeda en jazzmuzikanten Herbie Hancock en Wayne Shorter, getiteld ‘Reaching Beyond’ (Verder reiken) – Improvisaties in jazz, boeddhisme en een vreugdevol leven.

Verenigde Staten, Massachusetts

Op 19 en 20 januari werd een vertegenwoordiger van de SGI uitgenodigd om te spreken over de rol van religie in humanitaire hulpverlening, op een symposium georganiseerd door de Harvard Divinity School (Faculteit godsdienstwetenschappen van de universiteit van Harvard). Er werd een presentatie gegeven van de humanitaire hulpacties van de SGI, waaronder die na de grote aardbeving in Oost Japan in 2011.