NIEUWS

Discussie mei 2017

Discussieonderwerp ā€“ ā€˜Obaitoriā€™: iedereen is uniek

Download Nederlands discussieonderwerp

Download English discussion topic

Het boeddhisme kent het beginsel obaitori, dit leert ons dat iedereen uniek is. Nichiren Daishonin zegt hierover: ā€œWanneer men tot inzicht komt en ziet dat elk apart ā€“ de kers, de pruim, de perzik en de damastpruim – in wezen, zonder een verandering te hoeven ondergaan, de eeuwig begiftigde drie lichamen bezit.ā€ (OTT, 200-01) “Discussie mei 2017” verder lezen

Discussie april 2017

Discussieonderwerp ā€“ hoe we door een vastberaden besluit onze toekomst kunnen beĆÆnvloeden

Download Nederlands discussieonderwerp

Download English discussion topic

Volgens het beginsel van ā€˜drieduizend gebieden in een enkel bestaansmomentā€™ (Jpn ichinen sanzen) kunnen we door ā€˜de kracht van een vastberaden besluit in het nuā€™ onze wensen vervullen en onze doelen voor de toekomst verwezenlijken. In wezen hangt onze toekomst af van het oprechte en vastberaden besluit dat we op elk moment nemen. “Discussie april 2017” verder lezen

Discussie maart 2017

Discussieonderwerp ā€“ De Tien Werelden

Download Nederlands discussieonderwerp

Download English discussion topic

In het boeddhisme gaat het in de eerste plaats om onze levensstaat, het geluk of lijden dat we van moment tot moment ervaren. Er is altijd een wisselwerking tussen de omstandigheden buiten onszelf en onze innerlijke tendensen.

“Discussie maart 2017” verder lezen

Discussieonderwerp februari 2017

Discussieonderwerp februari ā€“ Vrede door dialoog

Download Nederlands discussie-onderwerp

Download English Discussion Topic

Vandaag de dag zijn veel mensen bezorgd over wat ze zien als het steeds groter wordende gevaar van verdeeldheid in de wereld. Daarom is het belangrijk om toenadering tot elkaar te zoeken door middel van de dialoog. In het boeddhisme staat de dialoog centraal. “Discussieonderwerp februari 2017” verder lezen

Vergif omzetten in medicijn

In het Nichiren Boeddhisme duidt ‘vergif omzetten in medicijn’ (Hendoku Iyaku) op het polijsten en zuiveren van ons leven. Dit houdt in dat we, gewoon zoals we zijn, verlichting kunnen bereiken. ‘Vergif’ duidt op ongeluk en tegenslagen in het leven; ‘medicijn’ duidt op geluk en ontwikkeling. Vergif omzetten in medicijn betekent dat we velreis, pijn of mislukking omzetten in geluk en voorspoed, door de kracht van de Mystieke Wet.

Het proces van het omzetten van vergif in medicijn begint wanneer we moeilijke ervaringen aangrijpen om over onszelf na te denken. Wanneer we op een negatieve en destructieve manier reageren op moeilijke omstandigheden, wordt het oorspronkelijke ‘vergif’ niet omgezet en blijft het vergif.

Het boeddhisme leert dat lijden wordt veroorzaakt door karma, oftewel de oorzaken die we zelf hebben gelegd. Het is onze eigen verantwoordelijkheid om van lijden en tegenslagen een waardecreƫrende ervaring te maken. In het Nichiren Boeddhisme wordt karma dan ook niet gezien als een onveranderlijk lot. Zelfs het meest diepgewortelde karma kan worden veranderd.

Als we ons met een oprecht geloof in de gohonzon baseren op de Mystieke Wet, dan is dit op zich al ‘vergif omzetten in medicijn’. Het is een hoopvol beginsel dat iedereen in staat stelt om vol optimisme te leven.

Gelukkig 2017!

Heel veel voorspoed toegewenst in het ‘Jaar van ontwikkeling van de jeugd’!

Heb je nieuwe doelen gesteld en ga je die door middel van daimoku uitdagen? Misschien dat een daimokukaart je daarbij kan helpen. Download de 1 miljoenkaart hier:
http://www.sokanet.jp/kaiin/items/sr1s9k0000002fno-att/sr1s9k0000002fob.pdf

En die van een half miljoen hier:
http://www2.sokanet.jp/download/item/tools/tool03.pdf

Ieder vakje staat voor ongeveer 20 minuten chanten, maar dat kun je naar gelang je doelen aanpassen natuurlijk!

Discussie januari 2017

Discussieonderwerp januari ā€“ Vergif omzetten in medicijn

Download Nederlands discussie-onderwerp

Download English Discussion Topic

VergifĀ  omzettenĀ  inĀ  medicijnĀ  betekentĀ  datĀ  weĀ  verlies,Ā  pijnĀ  ofĀ  mislukking omzetten in geluk en voorspoed, door de kracht van de Mystieke Wet. “Discussie januari 2017” verder lezen