Eenheid van persoon en omgeving

Volgens het boeddhisme is alles om ons heen, werk en familierelaties inbegrepen, een weerspiegeling van ons innerlijke leven. Als wij dus zelf veranderen, veranderen onze omstandigheden onvermijdelijk met ons mee

Dit is een bevrijdend idee, want het betekent dat we verlichting en boeddhaschap niet buiten onszelf of op een bepaalde plek hoeven te zoeken. Wij hebben het vermogen om een positieve wending aan tegenslagen te geven. Door ons eigen leven ten goede te veranderen, door van moment tot moment de juiste keuzes te maken en waarde te creëren, leveren wij onze bijdrage aan de samenleving.

“Wie goed doet, goed ontmoet” is een oude wijsheid. Volgens de boeddhistische overtuiging leggen wij door goed te doen niet alleen de kiem voor ons eigen geluk, maar ook voor de bloei van onze omgeving, onze samenleving, de wereld en het universum. Jij kunt het verschil maken. Zoals Daisaku Ikeda schrijft: “Een grote revolutie in het karakter van een enkel individu zal een verandering teweeg helpen brengen in het lot van een land, en zal zelfs een verandering brengen in het lot van de gehele mensheid.” (Ningen kakumei, 1965; De menselijke revolutie, SGI-NL 2002)

De gevolgen van onze handelswijze op de lange termijn zijn vaak niet te overzien. Het is moeilijk te geloven dat de keuzes van een enkel individu de situatie in de wereld beïnvloeden. In het boeddhisme leren we echter dat alles met elkaar verbonden is. Hoe dieper we erin geloven dat onze manier van doen werkelijk van invloed is, des te groter onze bijdrage kan zijn.

Dit meest fundamentele niveau van het leven, waar geen scheiding is tussen ons en de omgeving, kunnen we de hoogste werkelijkheid noemen. Nichiren Daishonin omschreef deze hoogste werkelijkheid als Nam-myoho-renge-kyo.