Discussie november 2016

Studie

Discussieonderwerp november – Feitelijk bewijs

Download Nederlands dicussie-onderwerp

Download English discussion-topic

De kracht van de Mystieke Wet komt tot uitdrukking in de dagelijkse realiteit, als wij ons de Wet eigen maken en met ons leven belichamen. Hiermee kunnen haar onovertroffen, mystieke functies ons leven en de maatschappij verrijken.

Geloof (in de gohonzon) begint vaak met de wens en de hoop om iets te veranderen. Wanneer deze hoop omgezet wordt in bewijs, groeit ons geloof. Dit noemen we ‘feitelijk bewijs’. Door feitelijk bewijs groeit ons inzicht en krijgen we meer vertrouwen, wat weer leidt tot een dieper geloof.

Van de drie soorten bewijzen – documentair, theoretisch en feitelijk bewijs – noemt Nichiren Daishonin feitelijk bewijs het meest belangrijk. Door middel van de drie bewijzen kunnen we beoordelen of een leer ons in staat stelt waarde in het dagelijks leven te creëren.

Bij het bereiken van onze doelen is het niet alleen belangrijk om feitelijk bewijs te laten zien van ons geloof, maar ook om de kracht van de Mystieke Wet aan anderen te laten zien, zodat zij ook een band met het Nichiren Boeddhisme kunnen opbouwen.

Zoals president Ikeda zo mooi schrijft: “Door grote armoede te overwinnen, kan iemand die arm is geweest, hoop geven aan anderen die worstelen met financiële problemen. Door onze levenskracht en een goede gezondheid terug te winnen, kunnen we moed geven aan mensen in dezelfde omstandigheden. Door een gelukkige en harmonieuze familie te creëren, kan iemand die veel pijn heeft geleden door disharmonie in de familie, een voorbeeld voor anderen worden die ook geplaagd worden door familieproblemen.”[1]

Daarom is het belangrijk iets uit te dagen en te zien wat er gebeurt als we oprecht ons best doen om een bijdrage te leveren aan wereldvrede.

President Ikeda zegt: “Wijsheid, vastberadenheid en zelfexpressie zijn van vitaal belang, evenals een sterke levenskracht om dingen te realiseren. Het boeddhisme is een serieuze strijd om te winnen. Dit is wat Nichiren leert. Een boeddhist moet zich daarom niet laten verslaan. Ik hoop dat je een alerte en winnende spirit behoudt in je werk en het dagelijks leven en je moedig inzet en steeds weer feitelijk bewijs laat zien.”[2]

  • Hoe breng jij je geloof in praktijk?
  • Heb je een ervaring met het behalen van feitelijk bewijs?
Voetnoten

[1] Daisaku Ikeda, De nieuwe menselijke revolutie, deel 1, 247.
[2] www.sgi.org/about-us/president-ikedas-writings/daily-encouragement/7810.html