Discussie december 2016

Studie

Discussieonderwerp december–Eenheid van persoon en omgeving

Download Nederlands discussie-onderwerp

Download English discussion topic

Het boeddhistische beginsel ‘eenheid van persoon en omgeving’ houdt in dat het leven en zijn omgeving één zijn. Op het meest fundamentele niveau van het leven bestaat er geen scheiding tussen onszelf en onze omgeving, ook al nemen we de dingen om ons heen vaak waar als iets buiten onszelf.

Afhankelijk van zijn of haar levensstaat ervaart elk levend wezen de omgeving anders. Bijvoorbeeld, een persoon in de levensstaat van hel kan de omgeving van een overvolle metro als hels ervaren, terwijl een persoon in de levensstaat van bodhisattva in staat is compassie en kameraadschap te voelen voor de mensen die tegen hem aangedrukt staan.
Volgens het boeddhisme is alles om ons heen, werk en familierelaties inbegrepen, een weerspiegeling van ons innerlijk leven. Bijvoorbeeld, als we depressief zijn, zullen we waarschijnlijk ons huis en onszelf verwaarlozen. Aan de andere kant creëren we, als we zeker en vrijgevig zijn, een warme en aantrekkelijke omgeving om ons heen. Dus, als wij onszelf veranderen, dan veranderen onze omstandigheden ook.

Dit is een bevrijdend concept, want het betekent dat we onze verlichting niet buiten onszelf hoeven zoeken. Waar we ook zijn, in welke omstandigheden dan ook, kunnen we onze aangeboren boeddhastaat tot uitdrukking brengen en onze omgeving veranderen in een ‘boeddhaland’ – een vreugdevolle plek waar we waarde kunnen creëren voor onszelf en anderen.

  • Heb je een voorbeeld dat je door het verhogen van je levensstaat je omgeving anders ervaarde?
  • Heb je ervaren dat toen jij zelf veranderde, je omgeving ook veranderde?