Discussie april 2017

Studie

Discussieonderwerp – hoe we door een vastberaden besluit onze toekomst kunnen beïnvloeden

Download Nederlands discussieonderwerp

Download English discussion topic

Volgens het beginsel van ‘drieduizend gebieden in een enkel bestaansmoment’ (Jpn ichinen sanzen) kunnen we door ‘de kracht van een vastberaden besluit in het nu’ onze wensen vervullen en onze doelen voor de toekomst verwezenlijken. In wezen hangt onze toekomst af van het oprechte en vastberaden besluit dat we op elk moment nemen.

President Ikeda zegt: “Je kunt jezelf afvragen: ‘Wat voor toekomst heb ik voor ogen?’, ‘Wat voor persoon wil ik worden?’ en ‘Wat wil ik in mijn leven bereiken?’ Beschrijf dit beeld van je leven zo nauwkeurig mogelijk en ets het in je hart. Door het in je hart te etsen zal dit beeld zich uiteindelijk in de toekomst manifesteren.” Dit is het beginsel van ‘drieduizend gebieden in een enkel bestaansmoment’. Hoe nauwkeuriger en gedetailleerder deze blauwdruk in ons hart is, hoe beter. Het gaat erom dat we ons doel levendig voor ogen blijven houden en doelbewust onze weg vervolgen om dit te verwezenlijken. Alles hangt af van wat er in ons hart speelt. Onze oprechte gebeden zullen absoluut worden beantwoord. Als we geloven dat iets onmogelijk is, zal zelfs dat wat mogelijk is, onmogelijk worden. Als we aan de andere kant het geloof hebben dat iets mogelijk is, dan zijn we gelijk al een stap verder in de goede richting om dit te bereiken.

Overeenkomstig het beginsel ‘drieduizend gebieden in een enkel bestaansmoment’ zullen onze pessimistische gedachten of gevoelens vorm aannemen in de realiteit en negatieve gevolgen hebben. Mensen die negatieve gedachten hebben, scheppen voor zichzelf een werkelijkheid die precies aansluit op hoe ze denken. Het is dus belangrijk om optimistisch te zijn. In het boeddhisme bestaat er niet zoiets als pessimisme. De Lotus Soetra geeft ons de sleutel waardoor we altijd een groot vertrouwen kunnen hebben en vol hoop kunnen zijn, zelfs als we geconfronteerd worden met schijnbaar wanhopige omstandigheden.

  • Heb je een ervaring met het nemen van een diep besluit waardoor je je omstandigheden hebt veranderd of je doelen hebt verwezenlijkt?
  • Is het voor jou moeilijk om optimistisch te zijn?