Hoe zien Nichiren-boeddhisten verlangens?

Verlangens zijn onlosmakelijk verbonden met wie we zijn en wat we willen worden. Als we helemaal geen verlangens meer zouden ervaren, zouden we de wil om te leven verliezen. Zonder honger naar voedsel bijvoorbeeld zouden we nooit eten; zonder het verlangen naar seks wordt het leven niet op een volgende generatie overgedragen.

In de leerstellingen van Nichiren Daishonin ligt de nadruk eerder op ‘het veranderen’ dan ‘het uitbannen’ van verlangens. Verlangens en gehechtheden worden gezien als de brandstof voor verlichting. Voor ons, mensen die midden in de altijd veranderende en stressvolle realiteit leven, zijn verlangens een drijfveer om het boeddhisme te gaan beoefenen. We kunnen chanten voor wat we maar willen.

Wanneer we blijven doorgaan met onze boeddhistische beoefening, ontwikkelt ons leven zich op een natuurlijke wijze; onze verlangens richten zich niet langer op alleen doelen die onszelf ten goede komen en tijdelijk geluk brengen, maar op doelen die zowel onszelf als anderen ten goede komen en zelfs de wereld als geheel.