Waar denk je aan tijdens het chanten?

Als je pas beoefent denk je misschien: ik vind het moeilijk om mijn gedachten te stoppen, is het boeddhisme dan wel iets voor mij?

Ja, het is heel menselijk dat we aan van alles denken, en dus ook tijdens het chanten van Nam-myoho-renge-kyo. Het doel van deze beoefening is het versterken van onze positieve kwaliteiten en het creëren van waarde in ons leven.

Door het reciteren van Nam-myoho-renge-kyo ontwikkelen we op een natuurlijke wijze concentratie en inzicht, en gaan met een heldere blik naar onszelf en onze gedachten kijken. Zo zijn we beter in staat om onze gedachten in een constructieve richting te leiden. Nichiren spreekt over het belang van het meester worden van je geest in plaats van overmeesterd te worden door je gedachten. Je kunt kalmte ervaren als gevolg van het chanten, maar het is niet per se een voorwaarde of het doel van de beoefening.

Het doel is om onze inherente levenskracht, wijsheid en compassie aan te boren en deze kwaliteiten in ons leven toe te passen voor ons eigen geluk en dat van anderen.