Hoe werkt het reciteren (audio)

Hoe werkt het reciteren van Nam-myoho-renge-kyo? SGI-leden hebben het vaak over de positieve impact die het reciteren van Nam-myoho-renge-kyo op hun leven heeft. Dit is moeilijk te bevatten, het is iets wat je eigenlijk alleen kunt ervaren door het te doen. Je kunt hier luisteren naar de daimoku (het reciteren van Nam-myoho-renge-kyo) en gongyo (recitatie van fragmenten uit de Lotus Soetra).

Als je begint met het beoefenen van het Nichiren Boeddhisme, word je vaak aangemoedigd om een periode – bijvoorbeeld een maand – liefst elke ochtend en avond vijf of tien minuten te reciteren oftewel te chanten. Zo kun je zien welke veranderingen er optreden. Hoe wonderbaarlijk het effect van chanten ook kan zijn, het is zeker geen vorm van magie.

Hoop, kracht en wijsheid nemen toe, zodat we de juiste actie kunnen ondernemen om ons geluk te bevorderen. Het is ook heel natuurlijk om te chanten voor de mensen om ons heen die bijvoorbeeld lijden aan een ziekte of andere problemen hebben.

De 13e-eeuwse priester Nichiren vestigde de beoefening van het reciteren van Nam-myoho-renge-kyo. Hij kwam tot de conclusie dat de Lotus Soetra de volledige boeddhistische waarheid omvat: dat iedereen, zonder uitzondering, het potentieel bezit om boeddhaschap te bereiken. Myoho-renge-kyo is de titel van de Lotus Soetra en het voorvoegsel Nam staat voor toewijding aan de essentie van de Lotus Soetra.

In de gongyo is het chanten van Nam-myoho-renge-kyo de hoofdbeoefening; het reciteren van de twee belangrijkste delen uit de Lotus Soetra is de ondersteunende beoefening; en als afsluiting zijn er de stille gebeden. De delen uit de Lotus Soetra zijn het hoofdstuk ‘Geschikt middel’ en het versgedeelte van het hoofdstuk ‘Levensspanne’.

Door te chanten activeren wij de boeddhastaat in ons eigen leven. In plaats van een gebed te richten tot iets buiten onszelf is het chanten van Nam-myoho-renge-kyo een uiting van de vastberadenheid van de menselijke geest die ernaar streeft in het ritme van het universum te komen. Met overtuiging blijven beoefenen is een constante uitdaging, maar een die het hoogste potentieel in ons leven tot uitdrukking brengt en helpt om onszelf en onze situatie helder te zien.

Audiobestanden

Daimoku (recitatie Nam-myoho-renge-kyo)

Langzame gongyo (langzame recitatie van fragmenten uit de Lotus Soetra)

Snelle gongyo (snelle recitatie van fragmenten uit de Lotus Soetra)