Discussieonderwerp september – Geloof voor het overwinnen van ziekte

Ziek worden op zich is geen nederlaag. Niemand kan ontsnappen aan het lijden door geboorte, ouderdom, ziekte en dood. Het Nichiren Boeddhisme leert ons over het overwinnen van deze vormen van lijden. Er is niets nobeler dan ons leven ten volle te leven, zelfs als we te maken krijgen met een ernstige ziekte. Ziekte is niet iets om bang voor te zijn. Je door “de duivel1 van ziekte” laten verslaan is dat wel. Deze negatieve functie gebruikt ziekte om ons te ontmoedigen. Als je hieraan toegeeft, kan zelfs een ziekte die te genezen is ongeneeslijk worden.

Als we ziek worden, is dat precies het moment om onze onoverwinnelijke spirit op te roepen en onze situatie met onze boeddhistische beoefening uit te dagen om “de duivel van ziekte” te verslaan met het leeuwengebrul van Nam-myoho-renge-kyo. Als we dit doen, roepen we in onszelf een grenzeloze levenskracht op waarmee we zelfs ziekte kunnen veranderen in een springplank naar gezondheid en geluk. Door de kracht van de Mystieke Wet kunnen we vergif omzetten in medicijn en gezonder en sterker dan ooit tevoren worden. Zoals Nichiren Daishonin zegt: “Nam-myoho-renge-kyo is als het gebrul van een leeuw. Welke ziekte kan dan nog een hindernis zijn?” (GND-I, 89)

Het boeddhisme is een strijd tussen de Boeddha en de duivelse functies. Als we vooruitgaan met de levensstaat van boeddhaschap, zullen er altijd duivelse functies verschijnen die onze vooruitgang proberen te verhinderen. Het is belangrijk dat we nooit twijfelen of wankelen. Net zoals een vliegtuig alleen kan opstijgen door de weerstand van de lucht, boeken we de meeste vooruitgang als we onze obstakels het hoofd bieden en resoluut overwinnen.

Het Nichiren Boeddhisme is een geweldige filosofie die hoop geeft en ons leert dat degenen die het meest lijden het gelukkigst kunnen worden. Zelfs maar één keer Nam- myoho-renge-kyo reciteren heeft de immense kracht om het universum te bewegen en de trillingen ervan zullen onze geliefde familieleden en vrienden absoluut bereiken. Onze moeilijkheden zijn een kans om een grote verandering in ons leven te maken. Ons boeddhistische geloof stelt ons in staat om ziekte te overwinnen. We kunnen alle obstakels die op ons pad komen overwinnen. Hierdoor zijn we ervan verzekerd dat we de absolute overwinning kunnen behalen.

  • Hoe kunnen we iemand die ziek is aanmoedigen op basis van ons geloof?
  • Heb je een ervaring met het overwinnen van ziekte door middel van je geloof?

1 Het woord duivel heeft niets te maken met een wezen met hoorntjes. Het staat voor alle negatieve functies die onze verlichting belemmeren.