Discussieonderwerp december – Iedereen is uniek en waardevol

Het oorspronkelijke doel van het boeddhisme is ons bewust te maken van de grenzeloze waardigheid van ons leven en dat van anderen. Het boeddhisme kent het beginsel‘Obaitori’ dit betekent dat iedereen uniek is. Nichiren Daishonin gebruikt in zijn geschriften de metafoor van verschillende bloeiende bomen – kers, pruim, perzik en damastpruim – om dit beginsel uit te drukken. Iedere boom bloeit op zijn eigen unieke manier, met zijn eigen speciale karakter en eigenschappen. Hij zegt: “Wanneer we tot inzicht komen en zien dat ieder op zich; de kers, de pruim, de perzik en de damastpruim, in wezen, zonder een verandering te hoeven ondergaan, de eeuwig begiftigde drie lichamen[1] bezit.”  (OTT, 200-201) Hij legt uit dat een kers een kers (o) is, een pruim een pruim (bai) , een peer een peer (to) en een damastpruim een damastpruim (ri).

Lees “Discussieonderwerp december – Iedereen is uniek en waardevol” verder

Gelukkig 2017!

Heel veel voorspoed toegewenst in het ‘Jaar van ontwikkeling van de jeugd’!

Heb je nieuwe doelen gesteld en ga je die door middel van daimoku uitdagen? Misschien dat een daimokukaart je daarbij kan helpen. Download de 1 miljoenkaart hier:
http://www.sokanet.jp/kaiin/items/sr1s9k0000002fno-att/sr1s9k0000002fob.pdf

En die van een half miljoen hier:
http://www2.sokanet.jp/download/item/tools/tool03.pdf

Ieder vakje staat voor ongeveer 20 minuten chanten, maar dat kun je naar gelang je doelen aanpassen natuurlijk!

Itai Doshin

Itai Doshin” wordt vaak letterlijk vertaald als ‘vele lichamen, Ă©Ă©n gedachte’. Het eerste karakter “i” betekent verschillend, als in diversiteit. “tai” betekent lichaam. “do” heeft de betekenis van gelijk of gezamenlijk, maar ook van samenwerking tussen gelijken, en “shin” betekent niet alleen gedachte, maar ook hart.

Itai Doshin” is daarom een idioom dat wereldvrede belichaamt. Ondanks de verschillen onderling in denkwijze, uiterlijk of opvoeding, zijn wij gelijkwaardig en kan ieder op zijn of haar manier bijdragen aan een betere wereld.

2 oktober, Dag van Wereldvrede

2 oktober, Dag van Wereldvrede

2 oktober wordt in de SGI gevierd als de ‘Dag van wereldvrede’. Op deze dag maakte president Ikeda in 1960 zijn eerste reis buiten Japan, om daar de leden van de Soka Gakkai aan te moedigen.
Hij moedigde hen aan om vrede te stichten in hun hart en in hun omgeving op basis van het Nichiren Boeddhisme. Hierna volgden er nog veel meer internationale reizen van president Ikeda, met als gevolg dat het Nichiren Boeddhisme nu in 192 verschillende landen en gebieden wordt
beoefend.

Daisaku Ikeda uitte zijn hartenwens als volgt: “Wat is mijn grootste wens? Dat jullie leiders worden die zich actief op het wereldtoneel zullen inzetten voor de vrede en het geluk van de hele mensheid.”1

Opmerkelijk genoeg hebben de Verenigde Naties 2 oktober, de verjaardag van Gandhi, uitgeroepen tot de ‘Internationale dag van geweldloosheid’.Mahatma Gandhi, de grote leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging en pionier in de filosofie van geweldloosheid, zei eens: “Er zijn veel zaken waarvoor ik bereid ben te sterven, maar geen waarvoor ik bereid ben te doden.”2

Gandhi stond alleen in zijn strijd tegen geweld. In een spervuur van haat en onbegrip liet hij zijn stem horen. Zijn naam en filosofie leven voort in het hart van mensen over de hele wereld.

Persoonlijk geluk door menselijke revolutie is het begin van een vreedzame maatschappij. Dit is waar de leerstellingen van Nichiren Daishonin op zijn gebaseerd en wat de kern is van onze boeddhistische beoefening. Iedereen kan op zijn eigen unieke manier een leider voor de vrede worden.

1 De nieuwe menselijke revolutie (SGI Nederland, 2011), deel 4, 195.
2 Mahatma Gandhi, The story of my experiments with truth, 1927.

Senzatomica

Daniele Santi werkt voor Senzatomica, de door SGI Italie opgerichte grassroots organisatie die zich inzet voor nucleaire ontwapening.
Luister naar zijn ervaring als activist, en zijn tips hoe ieder individu zich kan inzetten om vrede te realiseren.

Dialoog campagne

Op initiatief van de Jeugddivisie van SGI Nederland, hopen we het doel van “5000 dialogen voor vrede” te halen. Met al zo’n 3,500 geregistreerde dialogen zijn we hard op weg! Ieder lid is uitgenodigd om hieraan mee te doen.
Het kan een boeddhistische dialoog zijn, het kan een dialoog zijn waar je niet per se over boeddhisme hebt gesproken, maar wel waarin je iemand diep in hun leven hebt kunnen aanmoedigen, hart-tot-hart contact hebt kunnen maken, of je vertrouwensband met diegene hebt kunnen verdiepen. Registreer je zomervakantiedialogen op:
http://dialoog.sginl.org/