Discussieonderwerp juli – Werkelijk geluk bevindt zich in de rijkdom van ons hart

Voor velen is geluk iets ongrijpbaars. In de volgende passage legt Nichiren Daishonin uit hoe we werkelijk gelukkig kunnen worden: ā€œKostbaarder dan de schatten in een pakhuis zijn de schatten van het lichaam, en het meest kostbaar van alle zijn de schatten van het hart. Streef vanaf het moment dat u deze brief leest naar het vergaren van de schatten van het hart!ā€ (GND-II, 357)

Lees “Discussieonderwerp juli – Werkelijk geluk bevindt zich in de rijkdom van ons hart” verder

Gelukkig 2017!

Heel veel voorspoed toegewenst in het ‘Jaar van ontwikkeling van de jeugd’!

Heb je nieuwe doelen gesteld en ga je die door middel van daimoku uitdagen? Misschien dat een daimokukaart je daarbij kan helpen. Download de 1 miljoenkaart hier:
http://www.sokanet.jp/kaiin/items/sr1s9k0000002fno-att/sr1s9k0000002fob.pdf

En die van een half miljoen hier:
http://www2.sokanet.jp/download/item/tools/tool03.pdf

Ieder vakje staat voor ongeveer 20 minuten chanten, maar dat kun je naar gelang je doelen aanpassen natuurlijk!

Itai Doshin

Itai Doshin” wordt vaak letterlijk vertaald alsĀ ‘vele lichamen, Ć©Ć©n gedachte’. Het eerste karakter “i” betekent verschillend, als in diversiteit. “tai” betekent lichaam. “do” heeft de betekenis van gelijk of gezamenlijk, maar ook van samenwerking tussen gelijken, en “shin” betekent niet alleen gedachte, maar ook hart.

Itai Doshin” is daarom een idioom dat wereldvrede belichaamt. Ondanks de verschillen onderling in denkwijze, uiterlijk of opvoeding, zijn wij gelijkwaardigĀ en kan ieder op zijn of haar manier bijdragen aan eenĀ betere wereld.

2 oktober, Dag van Wereldvrede

2 oktober, Dag van Wereldvrede

2 oktober wordt in de SGI gevierd als de ā€˜Dag van wereldvredeā€™. Op deze dag maakte presidentĀ Ikeda in 1960 zijn eerste reis buiten Japan, om daar de leden van de Soka Gakkai aan te moedigen.
Hij moedigde hen aan om vrede te stichten in hun hart en in hun omgeving op basis van hetĀ Nichiren Boeddhisme. Hierna volgden er nog veel meer internationale reizen van president Ikeda,Ā met als gevolg dat het Nichiren Boeddhisme nu in 192 verschillende landen en gebieden wordt
beoefend.

Daisaku Ikeda uitte zijn hartenwens als volgt: ā€œWat is mijn grootste wens? Dat jullie leidersĀ worden die zich actief op het wereldtoneel zullen inzetten voor de vrede en het geluk van de heleĀ mensheid.ā€1

Opmerkelijk genoeg hebben de Verenigde Naties 2 oktober, de verjaardag van Gandhi,Ā uitgeroepen tot de ā€˜Internationale dag van geweldloosheidā€™.Mahatma Gandhi, de grote leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging en pionier in deĀ filosofie van geweldloosheid, zei eens: ā€œEr zijn veel zaken waarvoor ik bereid ben te sterven, maarĀ geen waarvoor ik bereid ben te doden.ā€2

Gandhi stond alleen in zijn strijd tegen geweld. In een spervuur van haat en onbegrip liet hij zijnĀ stem horen. Zijn naam en filosofie leven voort in het hart van mensen over de hele wereld.

Persoonlijk geluk door menselijke revolutie is het begin van een vreedzame maatschappij. Dit isĀ waar de leerstellingen van Nichiren Daishonin op zijn gebaseerd en wat de kern is van onzeĀ boeddhistische beoefening. Iedereen kan op zijn eigen unieke manier een leider voor de vrede worden.

1 De nieuwe menselijke revolutie (SGI Nederland, 2011), deel 4, 195.
2 Mahatma Gandhi, The story of my experiments with truth, 1927.

Dialoog campagne

Op initiatief van de Jeugddivisie van SGI Nederland, hopen we het doel van “5000 dialogen voor vrede” te halen. Met al zo’n 3,500 geregistreerde dialogen zijn we hard op weg!Ā Ieder lid is uitgenodigd om hieraan mee te doen.
Het kan een boeddhistische dialoog zijn, het kan een dialoog zijn waar je niet per se over boeddhisme hebt gesproken, maar wel waarin je iemand diep in hun leven hebt kunnen aanmoedigen, hart-tot-hart contact hebt kunnen maken, of je vertrouwensband met diegene hebt kunnen verdiepen. Registreer je zomervakantiedialogen op:
http://dialoog.sginl.org/